Onafhankelijkheidsdag
Vandaag, 25 maart, wapperen de Griekse vlaggen in de zachte lentewind. De Grieken wensen elkaar weer ‘xronia polla’. Het is onafhankelijkheidsdag. Op deze dag verklaarde Griekenland zich in 1821 onafhankelijk van de Ottomanen. Zij hadden het land toen al meer dan vier eeuwen bezet. Vandaag de dag herdenken Grieken in het hele land de strijd die hun voorouders leverden.
De revolutie begon in de Peloponnesos en breidde zich vanuit daar verder uit naar de rest van Griekenland. Alhoewel de Ottomanen al een tijd niet meer zo sterk waren als ze vroeger waren geweest, sloegen ze hard terug. Griekenland als bakermat van de westerse beschaving kreeg na verloop van tijd echter hulp van Europa. Met hulp van Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland wisten ze het tij te keren.
Festiviteiten op 25 maart
Op 25 maart wordt in elke wijk van Thessaloniki een parade gehouden. In het centrum van de stad kan je rekenen op een extra mooi schouwspel. Daar vindt namelijk een extra lange parade plaats. Bovendien luiden de kerkklokken vrolijk, wordt er gesproken in de Agia Sofia en vindt er een kranslegging plaats. De filharmonische orkesten trekken luid spelend door de hoofdstraten. Deze dag is voor de Grieken een belangrijke en vreugdevolle dag. Behalve dat de onafhankelijkheid wordt herdacht, is 25 maart om nog een reden zo betekenisvol.
De Maria boodschap
Behalve dat 25 maart een nationale feestdag is, heeft deze dag voor Grieken namelijk ook nog een religieuze betekenis. Het is namelijk de dag waarop de Maria boodschap, de Evangelismou tis Theotokou, wordt gevierd. 25 maart was de dag dat Maria de boodschap kreeg dat ze zou gaan bevallen van de zoon van God. Het nieuws werd haar door de aartsengel Gabriël gebracht. Deze dag is door de Griekse rebellen dan ook symbolisch uitgekozen als het begin van de opstand tegen de Ottomanen.
Tradities op tafel
Natuurlijk is deze dag voor Grieken een gelegenheid om samen met familie en vrienden te tafelen. Het nationale gerecht (althans, op het vasteland) is kabeljauw met knoflooksaus, bakaliaro me skordalia. Al sinds de 15e eeuw wordt dit gerecht op 25 maart gegeten. Voor de arme inwoners van toen was kabeljauw een goedkoop alternatief. Bovendien is dit nog makkelijk te bewaren ook. Deze traditie is tot op de dag van vandaag in stand gebleven.
Bouboulina is de Griekse heldin van de Onafhankelijkheidsoorlog
Als je een liefde hebt voor Griekenland en haar geschiedenis heb je ongetwijfeld van Bouboulina gehoord. Maar wie was zij nou precies? Bouboulina werd in 1771 geboren. Ze ontwikkelde al op jonge leeftijd een voorliefde voor schepen. Op haar veertigste werd Bouboulina voor de tweede keer weduwe. Haar beide echtgenoten werden op zee gedood. Aan haar laatste echtgenoot, de rijke Dimitrios Bouboulis, ontleent ze haar naam.
Na zijn dood erft Bouboulina een enorm fortuin. Hiermee bouwt ze haar geërfde vloot flink uit. Ook stuurt ze wapens en voedsel naar de soldaten. In 1818 wordt Bouboulina als enige vrouw lid van de ondergrondse groepering. Zij bereiden zich voor op de revolutie tegen de Ottomanen: de Filiki Etairia. Het door haar gebouwde schip Agamemnon was het grootste schip dat door de Griekse rebellen werd gebruikt. In 1825 kwam Bouboulina om het leven. Net zoals in de rest van Griekenland zijn ook in Thessaloniki verschillende straten naar deze oorlogsheldin vernoemd.