Sithonia: prachtige stranden, helderblauw water, uitgestrekte wijnvelden, groene pijnboombossen, pittoreske vissersdorpjes en fantastische uitzichtpunten. Met aan de ene kant een mooie zonsopkomst over de heilige berg Athos en aan de andere kant een prachtige zonsondergang over Kassandra, is Sithonia de middelste landtong van Chalkidiki.

De geschiedenis van Sithonia gaat terug tot 3000 jaar voor Christus en is volgens de mythologie vernoemd naar Sithon, de Koning van Macedonië en de zoon van Poseidon en Ossa. Zijn enige dochter was Pallene, die bekend stond om haar oogverblindende schoonheid. Sithon vermoorde iedereen die om haar hand vroeg, totdat Pallene verliefd werd op Cleites en in het geheim met hem trouwde. Toen haar vader, Sithon, overleed werd haar man, Cleitus, de nieuwe koning van Macedonië.

Met ongeveer anderhalf uur rijden van Thessaloniki, is Sithonia goed te bezoeken in één dag. Vandaag deel ik mijn favoriete plekjes met jullie!

Nikiti

Een gezellige en toeristische badplaats die gesplitst is in tweeën! Aan het strand vind je de boulevard met tavernes, winkeltjes, beachbars en kan je heerlijk genieten van het strand! Landinwaarts kom je in het oude centrum met traditionele huizen en smalle straatjes. Helemaal boven staat de oude kerk Agios Nikitas.

Wil je lekker over de markt struinen en lokale producten proeven? Bezoek dan Nikiti op vrijdagochtend!

Parthenonas

Dit traditionele dorp ligt boven de badplaats Neos Marmaras. Het wordt met bordjes aangegeven en eenmaal bovenaan heb je een prachtig uitzicht over Kassandra! Je vindt hier de traditionele bouwstijl van Chalkidiki terug. Daarnaast zie je overal tuinen met aubergines en tomaten.

Wil je een uniek Grieks souvenirtje? Breng dan een bezoek aan het winkeltje op weg naar Paul’s taverna. Hier zijn allemaal leuke souvenirtjes die met de hand worden gemaakt.

Porto Koufo

Porto Koufo ligt in een bijna gesloten baai en is de diepste natuurlijke haven van Griekenland. De haven was vroeger in handen van de Turken. Het was namelijk een goede verstopplek voor de piratenschepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven door de Duitsers gebruikt. Zij sloegen hier de duikboten op. Tegenwoordig is het een haven voor plezierjachten, vissersbootjes en bootverhuur. In de omgeving zijn verschillende grotten en kleine afgelegen strandtentjes.
Een echt centrum heeft Porto Koufo niet. Maar aan de haven vind je gezellige tavernes om een hapje te eten en geniet je van het uitzicht.

Vourvourou

De omgeving van Vourvourou wordt ook beschouwd als de blue lagoon! Het water is helderblauw en voor de kust liggen negen eilandjes. Het is de ideale plek om te kajakken, een bootje te huren en te snorkelen! Ook voor wandelaars is dit een mooie omgeving. Omdat het is omringd met pijnboombossen. Een wandeling naar de berg Itamos is een aanrader!