Voordat je naar Thessaloniki vertrok heb je nog even een blik geworpen op de klimaatinformatie. En die vertelde jou toch echt wat anders dan wat je nu ziet. Donkere wolken pakken zich samen en de eerste regendruppels komen naar beneden vallen. Tja, in het najaar wil het weer ook hier wel eens tegenzitten. Terwijl je je ‘I love Thessaloniki’ paraplu afrekent bij de souvenirshop probeer je te bedenken hoe je deze dag gaat doorbrengen. Valt je stedentrip nu letterlijk en figuurlijk in het water? Welnee! Integendeel zelfs! De op één na grootste stad van Griekenland heeft voldoende indoor activiteiten die jouw stedentrip Thessaloniki alsnog tot een succes maken. Wat doe je op een regenachtige dag in Thessaloniki? Dat lees je hier!

Regenachtige dag in Thessaloniki? Bezoek een museum

Ben je een museumliefhebber? Dan zit je in Thessaloniki helemaal goed! De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Binnenin hét symbool van Thessaloniki, de Witte Toren, leer je alles over de geschiedenis van de stad. In het Archeologisch Museum zie je alle vondsten die in de regio Macedonië zijn gedaan. En in het Byzantijns Museum duik je terug in de Byzantijnse tijd, de groei- en bloeiperiode van de Griekse taal en cultuur. Een vleugje Turkse geschiedenis proef je in het Atatürk Museum. Extra bijzonder aan dit museum is de locatie. Dit museum binnentreden betekent namelijk ook het binnentreden van het huis waar de grondlegger van Turkije in 1881 werd geboren. Maar vergeet ook zeker het Joods Museum niet. Daar kom je van alles te weten over de bijna vergeten geschiedenis van deze bevolkingsgroep in Thessaloniki.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Benieuwd naar de volledige lijst met musea in Thessaloniki? Kijk dan eens op deze pagina.

Beleef de Griekse koffie- en eetcultuur

Waar kun je nou beter uitgebreid tafelen dan in Griekenland? Thessaloniki is daar zeker geen uitzondering op. In cafés en tavernes is altijd volk te bekennen. Gezellig samen eten en drinken is onlosmakelijk verbonden met de Griekse cultuur. Dat begint ’s ochtends al met een kop koffie. Koffie waar je overigens zo lang als je wilt over mag doen. De bediening laat je na het serveren van je bakkie Griekse leut met rust. Uit beleefdheid. Pas als jij duidelijk maakt dat je iets wilt, verschijnen ze weer aan je tafel.

Als je klaar bent met de koffie, kun je daarna rechtstreeks door naar een taverne. Gooi je vertrouwde eetpatroon eens om en doe het net als de Grieken. Die schuiven rond twee uur ’s middags aan en genieten dan van hun hoofdmaaltijd. Een hoofdmaaltijd die in tavernes vaak bestaat uit mezedes, kleine gerechtjes die je gezellig met elkaar deelt. De ultieme eetbeleving!

Winkelen in Thessaloniki

Als winkelen op de Tsimiski -de bekendste winkelstraat van Thessaloniki- vanwege het weer niet zo handig is, bestaan er gelukkig nog andere plekken waar je je geld kunt laten rollen. Het mooiste overdekte winkelcentrum van Thessaloniki is Mediterranean Cosmos. Deze moderne shopping mall ligt buiten Thessaloniki. Je komt er met de bus (lijn 36 of 45) of per taxi. Of met je huurauto, als je die hebt. Er is een ruime, betaalde parkeerplaats aanwezig. Benieuwd geworden? Neem dan vast een kijkje op de website.
Ook kun je een bezoekje brengen aan de One Salonica Outlet Mall. Iets minder sjiek, maar wel voordelig! Deze outlet ligt drie kilometer ten westen van het centrum. De meeste bussen die bij de halte ‘Strofi Eptalofou’ op de Monastiriou straat stoppen, hebben One Salonica op hun route.

Plan een beautydagje

Grieken, en dan vooral de dames, stellen hoge eisen aan hun uiterlijk. Vooral in Thessaloniki staat men daarom bekend. Niet zo verwonderlijk dus, dat het in de stad barst van de modewinkels. Maar dat niet alleen, de diensten van kappers en nagelstylisten vinden in Thessaloniki ook gretig aftrek. En omdat de eisen hier hoog zijn, hoeft niets je ervan te weerhouden om hier ook eens een kapsalon of nagelstudio binnen te stappen.

Toe aan een dagje rust? Om de regendruppels te vermijden is een bezoek aan een hamam dan een dubbel zo goed idee. De eeuwenoude badrituelen brengen jou weer helemaal in balans. Polis Hammam in Kalamaria heeft een zowel authentieke als moderne uitstraling. Behalve ontspannen in een warm bad kun je ook genieten van onder andere een sauna en verschillende lichaams- en gezichtsbehandelingen. Om de dag in stijl af te maken, strijk je na de hamam neer bij één van de leukste bars van Thessaloniki. Onder het genot van een hapje en een Griekse borrel kijk je terug op een geslaagde dag.