Een dagtrip naar Meteora: een reis naar een andere wereld

Op 230 kilometer van Thessaloniki ligt een plek die symbool staat voor de indrukwekkende historie van het Byzantijnse rijk: Meteora. Met het bouwen van de kloosters die je hier nu nog terugvindt werd al in de tweede helft van de veertiende eeuw begonnen. Maar al een paar eeuwen daarvoor werd het gebied bewoond door monniken die op andere plekken waren verdreven. In volledige afzondering woonden zij in grotten. Met een bezoek aan de Meteora krijg je een inkijkje in hun eeuwenlange volledige toewijding.

De reis

Vanuit Thessaloniki is het met de auto iets meer dan tweeënhalf uur reizen naar de Meteora. Dat lijkt misschien een flink stuk, maar onderweg word je al getrakteerd op bijzondere uitzichten. Je rijdt namelijk grotendeels langs de Olympus, nog zo een trots van Griekenland. De toppen van de hoogste berg van het land verstoppen zich bijna altijd in de wolken. En als ze zich laten zien, zijn ze –soms tot in de zomer nog- bedekt met een laagje sneeuw. Een rit om je ogen bij uit te kijken dus!

Kalambaka

Aan de voet van de indrukwekkende steile rotsformaties ligt het kleine stadje Kalambaka. Wanneer je Kalambaka binnenrijdt, doemen de kloosters op de toppen van de puntige rotsen al voor je op. Zo van beneden geeft dit al een mysterieus tintje aan de omgeving en kun je alleen maar gissen naar hoe het er daarboven uitziet. Maak in Kalambaka even een stop om jezelf tegoed te doen aan een drankje of een hapje.

Meteora: zwevend tussen hemel en aarde

Eenmaal boven aangekomen lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Op eigen tempo ga je op ontdekkingsreis, van klooster naar klooster. Je fototoestel draait overuren. Het idee dat de monniken hun leven hier in vrijwillige isolatie doorbrengen, wekt evenveel verbazing als bewondering op. Meteora betekent ‘zwevend tussen hemel en aarde’ en dat beschrijft je gevoel misschien ook wel het beste.

Tijdens de hoogtijdagen bestonden er in de Meteora wel vierentwintig kloosters. De monniken vormden een autonome gemeenschap in dit heilige natuurgebied. De zes nog overgebleven kloosters staan nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn nog steeds in gebruik. Je kunt dit prachtige gebied te voet verkennen, maar ook met de auto van klooster naar klooster rijden. Je parkeert steeds dichtbij de ingang en hoeft zo nog maar een klein stukje te lopen.

Tips voor een bezoek aan de Meteora

Houd er bij je bezoek rekening mee dat je veel trap moet lopen om de kloosters te kunnen betreden. De entree voor elk klooster bedraagt drie euro per persoon. Blote schouders en knieën zijn niet toegestaan en vrouwen mogen ook geen lange broek dragen. Neem dus eventueel een omslagdoek mee of maak gebruik van de doeken die er gratis worden verstrekt.

Heb je tijdens je bezoek aan Thessaloniki tijd voor excursies buiten de stad? Laat deze kans dan zeker niet aan je voorbij gaan. Een bezoek aan Meteora is een unieke ervaring!