Grieken zijn dol op koffie. Koffie drinken in Thessaloniki, maar eigenlijk overal in Griekenland, is een activiteit op zich. Niet iets wat je even tussendoor doet.

De meeste Grieken slaan het ontbijt over, maar het eerste kopje koffie is heilig. Vaak Griekse koffie, compleet met een laagje prut onderin en gemaakt op een ouderwetse gasbrander. Dit sterke drankje drink je langzaam. Het liefst eet je er een koekje bij wat je in de koffie doopt zodat het lekker soppig wordt. Wisten jullie dat deze koffiedrap ook de toekomst van de Grieken voorspellen kan? 

Fredda of Cappuchino

Als de Grieken niet werken, drinken ze hun tweede kopje koffie graag buiten de deur. Koffie drinken doe je in gezelschap (me parea, in het Grieks). Vaak gekleed in een trendy joggingbroek, een grote zonnebril en het liefst op een hip terras. Rond een uur of elf zitten de terrassen in Thessaloniki dan ook vol. Vooral in de zomer wordt er vaak gekozen voor een koude koffie.

Als je weleens in Griekenland op vakantie bent geweest ken je vast wel de frappe, een koude koffie gemaakt van nescafe oploskoffie. Als je niet door de mand wilt vallen als toerist bestel je geen frappe op een terras vol met Grieken. Frappe staat tegenwoordig namelijk bekend als koffie voor toeristen.

De Grieken zelf kiezen voor een “freddo espresso” of “freddo cappucino”, een koude espresso of cappucino. Bij het bestellen van deze koffie moet je direct doorgeven hoe je deze drinkt. Hierbij kun je kiezen uit “sketo” (zwart/ zonder suiker), metrio (medium zoet) of gliko (zoet). Houd er rekening mee dat als je je koffie gliko besteld deze ook echt mierzoet wordt. De koffie wordt altijd geserveerd met een glas of karaf water. Het is hier heel normaal als je een paar uur over 1 kop koffie doet.  

Een nationale sport  

Kijk vooral niet vreemd op als de locals je voorbij lopen met een bekertje koffie in de hand. Dat is praktisch de Nationale sport in Thessalonki. Dubbel geparkeerde auto’s voor de meest favoriete koffie tentjes is een vertrouwd straatbeeld van Thessaloniki. Locals raden je vier dingen aan tijdens je bezoek aan deze stad. Hun waardevolste tip: Bougatsa, Koulouri en Trigonos Panoramatos proeven.

Wat je zeker niet mag missen is een wandeling over de boulevard met een kop koffie op de hand naar de Witte Toren. De Horeca in Thessalonki  functioneert net iets anders. Kijk niet vreemd op als de ober niet meteen je bestelling opneemt. Na het serveren van een koel glas water komt hij meteen als je naar hem zwaait. Locals bepalen zelf wanneer ze willen bestellen. Geen uitzondering voor onze bezoekers want die worden gewoon als locals beschouwt. Al snel ervaar je hoe gemoedelijk de sfeer hier is. 

De leukste adressen voor koffie in Thessaloniki

Koffie drinken kun je zeker in Thessaloniki bijna overal. Maar waar vind je nu de allerleukste adressen voor koffie met iets lekkers of een echt leuk terras? Wij vertellen je in dit blog over een aantal van onze persoonlijke favoriete adressen voor koffie.

Electra Palace Roofbar 

Geniet van een ijskoffie vanaf het dakterras van het Luxe Electra Palace Hotel. Ook als je geen gast bent is dit toegestaan. Het adembenemende uitzicht over het beroemde Aristoteles plein zal een onvergetelijke ervaring zijn. Tip: Lunch of dineer met allure op deze top locatie. 

Adres: Aristotelos 9 

Kitchen Bar

Dit voormalige pakhuis in de oude haven is de populairste plek van de locals. Koffie drinken met een lekker gebakje, lunchen, dineren, of een aperitiefje vanaf deze locatie is een bijzondere ervaring. Kitchen bar heeft een prachtig uitzicht over zee en de gehele boulevard. 

Adres: Storehouse B2 Oude haven 

Whope Bar Ladadika 

Deze verborgen plek is de oase van de stad. Iets groens en hips midden in de meest gezellige uitgangswijk Ladadika. Het is geschikt voor alle gelegenheden. Van een brunch tot een cocktail. Hier drinken de locals in de zomer het liefst hun koffie. 

Adres: Loudia 4 

Menta 

Menta zit vlak bij de beroemde Louloudadika (bloemenmarkt) van Thessaloniki. Je moet echt je best doen om hier een plekje te krijgen. Koffiedrinken met uitzicht op een historisch badhuis beschouwen de locals als iets unieks. Extra traktatie de heerlijke bloemengeur. 

Adres: Loudia 4 

Hoe maak je de lekkerste Griekse koffie thuis?

Wil jij Griekse koffie thuis maken? Wij hebben een virtuele foodtour waarmee je een culinaire reis maakt door Thessaloniki. Gewoon vanuit huis! Ook de ingrediënten van de Griekse koffie en frappe zitten hierin.