Kerst in Thessaloniki

Kerst in Thessaloniki

Kerst in Thessaloniki: Kala Christougenna!

Het is aftellen naar de feestdagen en ook in Thessaloniki gaat dat niet ongemerkt voorbij. De stad gaat gehuld in uitbundige kerstverlichting en andere versiering. De meeste winkels hebben zelfs een volledige Kerst metamorfose ondergaan. Ook de cafés en restaurants doen hieraan mee. Even bijkletsen doe je nu te midden van een zee aan lampjes, rendieren, kerstbomen en nepsneeuw.

Gezelligheid op het Aristotelesplein

Zoals altijd is het Aristoteles-plein hét centrum van de festiviteiten. Zijn twintig meter hoge kerstboom wordt gesierd door wel duizenden ledlampjes. De kinderen maken enthousiast gebruik van het carrousel en rennen rondjes om de kleurige kersthuisjes op het plein. De ouders nippen ondertussen van hun afhaalkoffie en schieten wat foto’s van de kleintjes.

Maar ook elders in het centrum proef je de kerst. Winkelen rond de Agia Sofia doe je onder een deken van blauwe lampjes. Her en der staan ook nog eens levensgrote plastic dromedarissen. Voor veel voorbijgangers een leuk moment voor een selfie. Degenen die op de terrassen zitten te eten vermaken zich prima met het hele schouwspel.

Tradities rond kerst

Behalve lampjes en aangeklede dromedarissen vind je door de hele stad ook verlichte bootjes. Dat is in Griekenland een typische kersttraditie. De bootjes zijn onder andere ter ere van Agios Nikolaos, de beschermheilige van de zeelieden. Maar ook werden ze versierd om de zeevaarders tijdens de feestdagen weer thuis te verwelkomen. Pas de laatste twee eeuwen is de kerstboom langzaam geïntroduceerd in Griekenland.

Behalve de verlichte bootjes zijn ook de ’kalanta’ een traditie rond kerst. Op kerstavond gaan de kinderen langs de huizen om deze liedjes te zingen om zo snoep op te halen. Eerste en Tweede kerstdag brengen de families samen door, grotendeels –hoe kan het ook anders- aan tafel.

Tijd voor nóg meer zoetigheid

Dat de Grieken echte zoetekauwen zijn, dat wisten we al. 365 dagen per jaar staan de etalages van de beroemdste banketbakker van Thessaloniki vol met taarten, cakes en koekjes. Maar in december zijn de zoetigheden al helemaal niet aan te slepen.

Tsourekia, melomakarona en kourabiedes zijn typische lekkernijen voor de kerst. Bijna iedereen heeft ze in december wel in huis.

Maak zelf kourabiedes

Gek op Griekenland én sta je graag in de keuken? Dan verklappen we je graag een recept om zelf de lekkerste kourabiedes te maken!

Wat heb je nodig? 625 gram bloem, 350 gram roomboter, 150 gram suiker , 500 gram poedersuiker, 2 eidooiers, 250 gram witte amandelen, een half zakje bakpoeder, schil van twee sinaasappels en een half glas Cointreau.

Hoe ga je te werk?

Doe de boter samen met de Cointreau, de eidooiers en de suiker in een mengkom en mix deze goed door elkaar. Voeg gedurende het mixen de sinaasappelschil toe. Kneed daarna de noten en vervolgens het bakpoeder en het bloem erdoorheen. Rol van het deeg balletjes of halve maantjes. Je bakt ze een half uur op 160 graden. Eenmaal afgekoeld bestrooi je ze rijkelijk met poedersuiker en klaar ben je!

Kali orexi en kala Christougenna!

2018-03-06T09:42:28+00:00