Kathara Deftera: ‘Schone maandag’

Kathara Deftera: ‘Schone maandag’

Aankomende maandag, 19 februari, is voor de meeste van ons een dag als zovele, maar voor de Grieken is het een officiële feestdag. Kathara Deftera, oftewel ‘Schone maandag’ luidt het begin van de vastenperiode voorafgaand aan Pasen in. Gedurende deze periode van veertig dagen, die ook wel Sarakosti wordt genoemd, worden er geen dierlijke producten gegeten. Na deze veertig dagen begint de ‘Grote Week’, voorafgaand aan Pasen. Een week waarin ook nog wordt gevast, zelfs nog strenger dan in de vastenperiode zelf. Veel jongeren die tijdens de Sarakosti niet hebben gevast, doen dat dan wel. De Grote Week meegeteld duurt het vasten in totaal 48 dagen. Het doel is om zowel lichaam als geest te reinigen.

Picknicken en vliegeren op Kathara Deftera

Kathara Deftera staat bol van jarenlange tradities. De allerbekendste is het vliegeren. Als je op deze dag in Griekenland bent, zal je overal vliegers opgelaten zien worden. Vliegeren staat symbool voor de bevrijding van zonden en het vliegen naar de hemel. Het is buiten een gezellige bedoening. De steden stromen leeg en juist in de dorpen en het platteland is het drukker. Ook trekken de Grieken massaal naar parken, bergen en heuvelachtige gebieden om samen met familie en vrienden te gaan picknicken.

Wat betekent vasten in Griekenland?

In tegenstelling tot het islamitische vasten mogen de Grieken overdag wél eten. Het ortodoxe vasten betekent dat er geen dierlijke producten mogen worden gegeten. Dus: geen vlees, vis of zuivel. Schelpdieren en inktvis mogen weer wel. Deze hebben namelijk geen rood bloed. Peulvruchten en groenten worden volop gegeten, net als brood en pasta. Ook is halvas dan erg populair. Normaal gesproken wordt deze zoetigheid vooral bij de koffie of thee gegeten, maar door zijn hoge voedingswaarde wordt het in de periode van vasten nog veel vaker gegeten. Halvas is gemaakt van sesamzaad, honing, plantaardige olie en suiker.

Lagana-brood

Op Kathara Deftera worden traditiegetrouw vaak olijven, halvas en tarama (viskuitsalade) gegeten. Maar het lagana-brood speelt de hoofdrol aan tafel. Dit platte, brede brood wordt alleen op deze speciale dag gegeten. Het brood wordt gemaakt van water en meel en wordt niet met gist gerezen. Net als de koulouri, de traditionele broodring uit Thessaloniki, heeft het een beetje een zoetige smaak. De bakkers in de stad hebben het maandag erg druk: van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn ze in de weer met het bakken van lagana. Maar ook jij kunt de lagana thuis maken. Hier vind je het recept van chefkok Akis Petretzikis, die zelf trouwens ook in Thessaloniki geboren en getogen is! Succes en eet smakelijk!

2018-03-07T07:42:22+00:00