We lopen of fietsen iets langzamer dan een echte achtbaan maar de smaken die tijdens onze culinaire tours geproefd worden zijn net een attractie. Tijdens de tour proef je diverse Griekse specialiteiten. Je geniet van gerechten die zoet, zout, zuur en soms ook bitter zijn. Wil je niet alleen kennis maken met de culturele kant van Thessaloniki maar ook met de Griekse keuken of hou je simpelweg van eten, dan zijn onze culinaire tours iets voor jou.

We beginnen met het verwennen van de smaakpapillen tijdens een bezoek aan de oude Joodse markt. De Modiano markt stond vele jaren bekend als een overdekte Franse voedselmarkt. Inmiddels is er een renovatie begonnen maar gelukkig zijn er nog twee markthallen open. We bezoeken dit verborgen culinaire paradijs en beginnen hier aan de culinaire achtbaan. Er zijn twee gerechten die je echt gegeten moet hebben in Thessaloniki. Het kan niet anders dat de bougatsa als eerst op ons lijstje staat. Dit lievelingsontbijt van de lokale bevolking proeven wij bij een bakkertje die al sinds 1952 bestaat. Ze maken de bougatsa nog echt met de hand en het verschil proef je ook zeker. Vervolgens is de koulouri van Thessaloniki aan de beurt. Decennialang verkrijgbaar op bijna elke hoek van de straat in de stad. De smaak van de koulouri is een waardig souvenir voor het geheugen.

Het proeven houdt niet op, wij vervolgen onze weg naar de Kapani markt. Deze voormalige Ottomaanse markt is te vergelijken met een big Greek family. Als je door de eeuwenoude straten van de Kapani loopt, proef je meteen de Oosterse sfeer. De winkeliers openen niet alleen hun winkels, maar ook hun harten. Altijd een ‘kalimera’, en een glimlach. Wil je iets proeven? Geen probleem! Met al hun liefde en trots bieden ze hun producten aan. Je smaakpapillen zullen op hol slaan op deze markt.
Ons doel op deze markt is om de Griekse keuken te ontdekken. Vergelijk het maar met het meedoen aan een foodworkshop – je zintuigen komen er goed aan te pas! Hier ontdekken we samen welke kruiden je nodig hebt voor een echt Grieks gerecht. Ook kom je te weten hoe je verse vis kan herkennen. Olijven, loukoumi, nootjes en nog vele andere gerechten komen aan bod.

Na het culinaire gedeelte is het tijd voor de culturele ontdekking. Je zal op de hoogte worden gesteld van de geheimen en de geschiedenis van Thessaloniki tijdens het bezoek aan het Aristotelous en het Dikasterios plein. Ook maak je kennis met de bruid van het noorden, zo noemt de lokale bevolking de legendarische witte toren van Thessaloniki. Na deze culturele ontdekking sluiten we de tour af met een traditionele Griekse lunch in de lokale taverna Parodiasiko. Je komt de heerlijke geuren van dit restaurant al tegemoet bij de ingang van de verborgen Modiano markt. Paradosiako bestaat al sinds 1955, het is een restaurant met een grote passie voor de typisch Griekse gerechten. De eigenaars, Makis en Vangelis, beginnen iedere dag vroeg in de ochtend met de voorbereidingen van de gerechten. De locals kunnen hierdoor tegen het middaguur rustig aanschuiven en genieten van een warme Griekse maaltijd. Wat op het menu staat is elke dag een verrassing en dat al drie generaties lang! Alle gerechten zijn 100% Grieks. Wat ze zeggen over de Griekse keuken klopt helemaal – hier eten we goed!

Kortom een unieke culinaire ervaring die je zeker moet hebben gedaan in deze mooie stad!