Een bezienswaardigheid van Thessaloniki is het mausoleum van keizer Galerius. Vroeger vormde het gebouw een geheel met de boog van Galerius en het oude paleis. De Rotonda heeft tussen 1524 en 1591 gefunctioneerd als kathedraal van Thessaloniki. Daarna werd de kerk door de Ottomaanse overheersers omgebouwd tot moskee. Tot aan de bevrijding in 1912 heeft hij dienst gedaan als moskee, daarna werd het mausoleum weer een kerk.

Rotonda

Galerius heeft deze grote bezienswaardigheid laten bouwen om hier begraven te worden. Maar dat is nooit gebeurd. Het gebouw lijkt een beetje op het Pantheon in Rome. Het gebouw wordt ook wel ‘Rotonda’ genoemd. Dat betekent ‘rond gebouw’ in het Italiaans. Het is ongeveer 30 meter hoog en de diameter is rond de 25 meter. Je zult het misschien niet geloven, maar op sommige plekken zijn de muren 5 meter dik.

Bezoek aan het mausoleum

Het mausoleum is gerestaureerd. Het is zeker de moeite waard het deze bezienswaardigheid van binnen te bekijken. Het gebouw is verder leeg, maar je ziet mooie mozaïeken in de koepel. Het wordt ook gebruikt voor concerten omdat de akoestiek binnen geweldig is.

Drie monumenten van Keizer Galerius

De drie monumenten van Galerius vertellen een belangrijk verhaal van de Romeinse tijd in Thessaloniki. Die waren hier maar liefst vijfenhalve eeuw. Het is dan ook niet gek dat deze stad veel romeinse achterblijfselen heeft. Het Romeinse rijk bestond toen uit vier gedeeltes. Galerius regeerde Thessaloniki en omgeving van 305 tot 311. Ontdek dus ook de boog van Galerius en het Octagon Paleis.

Je kunt ervoor kiezen om zelf een bezoek te nemen aan het mausoleum van Thessaloniki. Of onder leiding van een officiële gids. Een gids leert je kennis maken met de geschiedenis van het mausoleum. Heb jij interesse in een tour met een officiële Engelstalige gids? Neem contact met mij op en ik informeer je over de mogelijkheden en prijzen.

Openingstijden mausoleum:

Het mausoleum is, behalve op maandag, elke dag geopend van 8:00 tot 15:45

Entree: 2,- euro