De zoete kant van Thessaloniki

Heb je alle bezienswaardigheden van Thessaloniki gezien? Dan wordt het tijd om de zoete kant van Thessaloniki te ontdekken! Behalve gezellige tavernes en hippe dakterrassen vind je in Thessaloniki ook nog eens enkele van de meest getalenteerde banketbakkers van het land. Sommige bakkerszaken zijn groot en opvallend, andere klein en verscholen achter de alledaagse drukte op straat. Wij zetten de 5 beste banketbakkers van Thessaloniki voor jou op een rijtje.

Konstantinidis

Konstantinidis mag zich misschien wel de meest traditionele banketbakker van Thessaloniki noemen. Grigorios Konstantinidis, van oorsprong leraar, opende in 1920 zijn eerste banketbakkerszaak in Nigdi (in het huidige Turkije). Drie jaar later vestigt de familie zich in het Griekse Larisa en bouwt daar verder aan zijn banketbakkersimperium. Het familiebedrijf opende dit filiaal in Thessaloniki in 1999. Je vindt hier van alles: tsoureki, trigona panoramatos, baklava, ijs, sinaasappelcake én….. milfet! De familie Konstantinidis heeft zijn eigen variant ontwikkeld op de Franse mille-feuille. Het symbool van de stad, de Witte Toren, prijkt in milfet-versie in de etalage van de bakkerszaak. De glanzende zwarte piano in de hoek van de bakkerij wordt in het weekend bespeeld. Zo voelt winkelen bij de banketbakker ook een beetje als uitgaan.
Benieuwd geworden naar de creaties van Konstantinidis? Zet dan koers naar Pavlou Mela 7.

Choureál

Sinds 2014 is Choureál gevestigd in deze Griekse stad voor foodies. De zaak is gelegen in een zijstraat van de bekende winkelstraat Tsimiski. Hij staat vooral bekend om zijn profiteroles. Bestel je dit dessert, dan wordt hij à la minute vers voor je gemaakt. De vulling mag je zelf kiezen: fluweelzachte room of handgemaakt ijs. Daarna kies je met welke chocolade en topping je de lekkernij bestrooid wilt hebben. Bij Choureál noemen ze het een ‘op maat gemaakte profiterole’. Terwijl de bakker jouw gepersonaliseerde profiterole klaarmaakt, vergaap jij je aan de verscheidenheid aan bonbons die ook in de toonbanken prijken. Hier voel je je letterlijk als een kind in een snoepwinkel.
Jouw eigen verse profiterole haal je op Palaion Patron Germanou 7.

Blé

Loop je voorbij Blé, dan zou je haast denken dat je een museum passeert. Banketbakken lijkt hier tot een kunst te zijn verheven. Blé is een moderne patisserie die werkt met producten uit verschillende landen. Belgische en Zwitserse chocolade, verse boter uit Noord-Griekenland en natuurlijke koffie-aroma’s uit Brazilië om maar een aantal voorbeelden te noemen. Een Griekse en een Italiaanse chef-patissier staan samen aan het roer van deze succesvolle onderneming. Behalve voor zoetigheden kun je bij Blé ook terecht voor brood en maaltijden, die je zowel kunt afhalen of in de zaak kunt eten. Wees gewaarschuwd als je naar binnen gaat, slechts weinigen kunnen de verleidingen weerstaan!
Blé heeft verschillende vestigingen, maar de mooiste vind je aan Agias Sofias 19.

Terkenlis

Terkenlis is één van de bekendste namen in Thessaloniki als het op zoete lekkernijen aankomt. Je vindt de keten op verschillende plekken in het centrum. De mooiste locatie is zonder twijfel die aan het Aristotelesplein. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat word je als voorbijganger in de verleiding gebracht door de zoete geuren die om het pand heen hangen. Terkenlis staat vooral bekend om zijn tsoureki, gevlochten zoet brood. Deze wordt het hele jaar door gegeten door de Grieken, maar is vooral rond de feestdagen razend populair. Bovendien is het niet zomaar een zoete snack, maar ook nog eens een religieus symbool. De drie strengen van vlecht symboliseren de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, oftewel de Heilige Drie-Eenheid.
Je vindt Terkenlis onder andere op: Aristotelous 4 & Tsimiski 30 én Agias Sofias 33 & Ermou

Fregio

Fregio is behalve een chocolaterie ook een gelaterie. Niet alleen vind je er overheerlijk schepijs, maar ook originele ijsjes op een houten stokje en de verrukkelijkste ijstaarten. Zin in een ijsje op een hoorntje? Dan wordt dat moeilijk om te kiezen! Naast de standaard smaken als banaan, bosvruchten en aardbei kun je bij Fregio ook een ijsje met een echtere Griekse smaak kiezen. Zoals kadaifi, net zo lekker als het originele zoete gebak van sliertjesdeeg. Of wat dacht je van een ijsje met mastichasmaak? Masticha is de hars die wordt gewonnen van de mastichaboom op het eiland Chios. Een ijsje dat je thuis niet zal vinden!
De overheerlijke ijsjes van Fregio bemachtig je op Aristotelous 3 én Leoforos Nikis 27.

Foodtours in Thessaloniki

Lijkt het je leuk Thessaloniki culinair te ontdekken met een Nederlandse gids? Kijk dan eens bij onze foodtourpagina