Het stadsymbool van Thessaloniki

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Witte Toren van Thessaloniki. Dit is het stadssymbool en is de Eiffeltoren van Thessaloniki. Zonder een bezoek aan deze parel is je bezoek aan Thessaloniki niet compleet. Daarnaast is het een belangrijke ontmoetingsplek voor de locals. Iedereen weet namelijk waar deze bezienswaardigheid is. De naam komt van de Grieken die in 1912 de stad overnamen. Daarna hebben ze de toren wit geverfd.

De Witte Toren van Thessaloniki

Onderdeel van een groter complex

Vroeger stond de toren in zee. Hierdoor was deze alleen per boot bereikbaar. De toren stond nog wel binnen de stadsmuren. De muren begonnen in Ano Poli, de oude bovenstad, en eindigden precies op de boulevard. Maar deze muren werden door de Ottomanen afgebroken. Zij waren in de stad van 1430 tot 1912. In 1869 konden de muren de stad niet meer verdedigen. De Ottomanen wilden meer ruimte creëren. Daarom hebben ze het puin van de muren gebruikt om het eerste gedeelte van de boulevard aan te leggen.

De Witte Toren van Thessaloniki

Bezoek het museum

Tegenwoordig is de Witte Toren van Thessaloniki een museum. Hier ontdek je de geschiedenis van de stad. De informatie staat in het Grieks aangegeven. Daarnaast is er een Engelse audiotour met koptelefoon. De toren is 33 meter hoog en heeft vier verdiepingen. Het is een behoorlijke klim. Maar je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de stad, de boulevard en de baai. Waardoor je prachtige (panoramische) foto’s maakt vanaf de toren.

De Witte Toren van Thessaloniki

Leer de geschiedenis

Er is een mogelijkheid om zelfstandig de Witte Toren en de boulevard te bezoeken. Daarnaast kan dit ook onder leiding van een officiële gids. Een gids laat je kennis maken met de geschiedenis van de Witte Toren. En verteld waarom dit een bezienswaardigheid is die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek in Thessaloniki.

Heb jij interesse in een tour met een Nederlandstalige gids? Neem contact met mij op en ik informeer je over de mogelijkheden en prijzen.

Openingstijden Witte Toren:

Van 1 april t/m 31 oktober is de toren elke dag geopend van 08.00-20.00 uur. In de wintermaanden van 1 november t/m 31 maart van 09.00-16.00 uur.
Entree: Van 1 april t/m 31 oktober € 4,00 p.p. Vanaf 1 november t/m 31 maart €2,00 p.p.