De monumenten van Galerius

De monumenten van Galerius

De Rotonda, de triomfboog en het paleis van Galerius

Het was weer een mooie, nieuwe dag en wij besloten om vandaag onze zoektocht naar monumenten in Thessaloniki voort te zetten. Vandaag waren de drie gebouwen van Galerius aan de beurt. Galerius was van het jaar 305 tot 311 na Christus één van de keizers van het Romeinse rijk. Hij bezat vooral veel macht in het oostelijke gedeelte van het rijk en gebruikte Thessaloniki als hoofdstad.

Zijn belangrijkste daden waren de verschillende overwinningen op de Perzen, de aartsvijand van Rome. Ook was hij degene die, ondanks dat hij bijna zijn hele leven christenen had vervolgd, een eind maakte aan de christelijke vervolging in het Romeinse rijk. De drie monumenten die wij bezochten zijn allemaal ter ere van hem gemaakt.

De Rotonda

De eerste op de lijst was de Rotonda. De Rotonda is een gigantisch rond gebouw met een diameter van 25 meter en muren van 6 meter dik. De Rotonda was in eerste instantie gemaakt als mausoleum voor Galerius, maar werd later een kerk en tijdens de Ottomaanse overheersing zelfs een moskee. Dit is tot op de dag van vandaag nog te zien aan de grote minaret die er later bij is gebouwd.

Als je binnenkomt wordt je blik meteen naar boven getrokken. Op het plafond van de Rotonda zijn prachtige mozaïekafbeeldingen in een opvallend goede staat te zien. Dit is dan ook het hoogtepunt van deze kerk, die ook wel Agios Giorgos wordt genoemd. Aan één kant van de kerk hangt het Jezusbeeld en staat een stapel stoelen. Dit maakt meteen duidelijk dat deze kerk nog steeds gebruikt wordt. Een kaartje kost slechts één euro.

De triomfboog

We verlieten de kerk en liepen door de lange straat die deze drie bouwwerken verbindt. Vanaf de Rotonda zie je vrijwel direct een grote boog, de triomfboog van Galerius. Oorspronkelijk waren het er drie, maar alleen de middelste heeft de tijd doorstaan. De triomfboog staat tegenwoordig op een druk plein midden in Thessaloniki. Bij aankomst was er een man vrolijk op zijn trompet muziek aan het maken en vlogen er honderden duiven rond de boog.

Op de triomfboog zelf zijn verschillende stenen reliëfs over het leven van Galerius afgebeeld. Een oorlogsscène met olifanten, een afbeelding van Galerius en zijn schoonvader en een afbeelding waarop hij zijn soldaten toespreekt. Het meest bijzondere aan dit monument is toch wel dat je eigenlijk naar een historisch museum kijkt terwijl om je heen de drukte en gezelligheid van de stad doorgaat.

Het paleis van Galerius

Vroeger was de triomfboog verbonden met het paleis van Galerius en dat was dan ook onze laatste bestemming. Ook de overblijfselen van het paleis van Galerius staan midden in de stad. Om je heen is een drukke winkelstraat terwijl je zelf gratis via houten paden langs de afgebrokkelde muren, pilaren en bogen van het gebouw loopt. Zo kom je bijvoorbeeld langs het vroegere badhuis van Galerius terwijl je op tekeningen kunt zien hoe deze kamers er in hun glorietijden uit zagen. We hadden het hele terrein (op enkele zwerfkatten na) voor onszelf.

De drie monumenten staan dicht bij elkaar en midden in het centrum. Elk van de monumenten is op zijn eigen wijze indrukwekkend. Ze behoren zeker tot de hoogtepunten van Thessaloniki. Meer weten over de nalatenschap van keizer Galerius? Kijk dan op deze site.

2018-03-02T08:26:52+00:00