In de ochtend van 21 april 1967 rijden tanks door de straten van Athene. Een militaire coup is gaand ‘de militaire junta’. De reden? Het land beschermen tegen het communisme. De jaren voorafgaand aan deze gebeurtenis waren jaren van politieke onrust. Linkse mensen hielden vaak demonstraties en rellen. Enkele kolonels zagen de kans om de macht over te nemen. De regering had namelijk deze situatie nauwelijks onder controle had. Politici en andere belangrijke personen werden in de nacht van 20 op 21 april opgepakt. Zij konden de coup verhinderen. En zo leek Athene een paar uur later het decor van een oorlogsfilm. Kolonel Papadopoulos riep zichzelf uit tot minister-president.

Zeven jaar van onderdrukking

Er volgde zeven jaar van beperkte vrijheid. Verkiezingen werden afgeschaft. Daardoor werden demonstraties en stakingen verboden. Maar alleen kerkelijke samenkomsten waren toegestaan. De koninklijke familie werd verbannen naar Italië. De Grieken rouwden niet om dit laatste feit. Maar de rest van de maatregelen zorgde voor angst en onderdrukking. Politieke tegenstanders verdwenen op mysterieuze wijze. Ze zijn vermoord of verbannen naar afgelegen eilanden in de Egeïsche Zee. Daarnaast kwamen martelingen gedurende gevangenschap vaak voor.

De opstand

Verder had Papadopoulos pas na jaren een liberalisering aangekondigd. Hierdoor kwam het Griekse volk in opstand. Vooral studenten van Hogescholen en Universiteiten verzetten zich. In plaats van de in 1974 geplande verkiezingen wilden zij die direct. In november 1973 vielen de dictators met tanks de Technische Hogeschool van Athene binnen. Voor het volk was nu de maat vol. De Grieken kwamen in opstand. De aartsbisschop Makarios van Cyprus werd onderuitgehaald. Zo om de aandacht van deze gebeurtenissen af te leiden. De Turken vielen het eiland binnen. Sindsdien wordt het noorden van Cyprus door de Turken bezet.

militaire juntaMetapolitefsi: herstel van de democratie

Papadopoulos werd door enkele andere hoge officieren afgezet. Dit om een groter bloedbad te voorkomen. In het voorjaar van 1974 waren er eindelijk onderhandelingen. En in juli werd Konstantinos Karamanlis tot premier uitgeroepen. Hierdoor kwam op 24 juli 1974 de militaire dictatuur eindelijk tot zijn einde. Zo begon de metapolitefsi. Metapolitefsi betekent politieke verandering. Dit is de benaming voor de periode na de val van de militaire junta. Een tijd waarin er weer vrije verkiezingen waren. Zo werd de democratie hersteld. De juntaleiders werden veroordeeld tot levenslang.

Stilstaan bij de geschiedenis

44 jaar na de val van de militaire junta wordt in 2018 dit historische feit herdacht. De gemeente Thessaloniki gaat hier ook niet aan voorbij. Sinds zondag 15 juli zijn er in de oude gevangenis Eptapyrgio in Ano Poli twee tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. Naast de val van de junta is er ook een tweede thema. Het drama in Cyprus. Ben je geïnteresseerd? Maak dan de wandeling naar boven of stap in bus 22 of 23. Zo combineer je het bezoek aan de expositie ook nog eens met een prachtig uitzicht over de stad. Een stad waar tegenwoordig iedereen kan genieten van zijn vrijheid.