Van ruige gebergtes tot aan zandstranden: de omgeving van Thessaloniki heeft het allemaal. Er valt in deze streek zoveel moois te ontdekken. Maar wat mag je nou echt niet vergeten te bezoeken tijdens je reis? We weten veel over het gebied. Daarom hebben we d6 mooiste plekken en de leukste activiteiten in de buurt van Thessaloniki beschreven. Dit helpt je om de volgende reis naar Thessaloniki uit te stippelen.

Activiteiten in de buurt van Thessaloniki - Peraia

1. Met de boot naar Peraia

Om een dagje te ontspannen is de boottocht naar Peraia zeker een aanrader. De badplaats heeft een mooi smal strand met restaurants, strandbars en ligbedden. De boten varen in het zomerseizoen van mei tot oktober. Er zijn twee opstapplaatsen in Thessaloniki: bij de haven en bij de witte toren. Een enkele reis kost 5 EUR per persoon. Aan boord is een bar waar je water en andere drankjes kan bestellen. De route gaat langs de haven van Thessaloniki. Aristotelous Square en de kustlijn. Na vijftig minuten kom je aan bij de badplaats. Hier geniet je de hele dag van het verkoelende water en de leuke barretjes. Om 20 uur vertrekt de laatste boot vanuit Peraia 

TIP: Neem de laatste boot terug, zodat je kan genieten van de mooie lichtjes die branden in de stad.  

2. Bezoek de zes kloosters van Meteora

Meteora is één van de indrukwekkendste activiteiten in de buurt van Thessaloniki. 230 Kilometer vanaf Thessaloniki ligt het adembenemende Meteora. Dit gebied staat op de werelderfgoedlijst en dat is zeker te begrijpen. De kloosters staan op steile rotspartijen. In twee van de zes kloosters leven de monniken volgens het monastieke regime. De andere vier kloosters zijn bezienswaardigheden. Daarnaast zijn de kloosters van Meteora ook bekend uit de film van James Bond: For your eyes only 

De zes kloosters zijn bereikbaar met de auto. Vanaf Thessaloniki is dit een kleine drie uur rijden. De kloosters zijn goed te bereiken en overal is er een parkeergelegenheid. Omdat het vaak druk is op de parkeerplaatsen is er ook de mogelijkheid om de auto voor een scooter in te ruilen. Er zijn hotels in Meteora waar je een nachtje kunt verblijven. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om met een (dag)excursie mee te gaan. Met de bus reis je af naar de bestemming. Dit kost +/- 60 EUR en de duur van de excursie is elf uur.  

TIP: In de kloosters is het verplicht om gepaste kleding te dragen. Vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken. Ben je het vergeten? Dan is er ook de mogelijkheid om bij binnenkomst een sjaal voor 2 EUR te kopen. Mannen mogen geen korte broek dragen.

Activiteiten in de buurt van Thessaloniki - Meteora

3. Ga naar de aigai graven Activiteiten in de buurt van Thessaloniki - Agai graven

In Vergina vind je de geschiedenis van Noord-Griekenland terug. Hier bezoek je verschillende koningsgraven die zijn ontdekt in 1978. Het museum bevindt zich in een grafheuvel en bevat graven van onder andere Phillippus 2. Ook is de vader en de zoon van Alexander de Grote hier begraven. Het museum ligt 60 minuten rijden van Thessaloniki af. Er worden ook dagtrips naar Vergina georganiseerd.  

4. Het meer van Kerkini

Het meer van Kerkini is een stuwmeer met een oppervlakte van 110 KM2. Het ligt in een bijzonder natuurgebied en het is een paradijs voor vogelliefhebbers. Van pelikanen tot aan roze flamingo’s, je vindt het allemaal. Naast vogels spotten kan je er een boottocht maken, wandelen, kanoën, fietsen en paardrijden. Het snelste en goedkoopste is om met de auto af te reizen naar het meer van Kerkini. Het is twee uur rijden 

5. Athos, de derde vinger van schiereiland Chalkidiki

Activiteiten in de buurt van Thessaloniki - AthosAthos staat op de werelderfgoedlijst. Er staan twintig kloosters waar in totaal nog 1.500 monniken leven. De monniken gebruiken nog steeds de oude Juliaanse kalender. Deze loopt dertien dagen achter op die van ons. Daarnaast geldt er de wet van Avaton. In deze wet staat dat vrouwen niet op Athos mogen komen. Behalve vrouwen zijn vrouwelijke dieren ook niet welkom, met uitzondering van kippen. Athos is alleen toegankelijk voor mannen met een vergunning. Dit heeft te maken met religieuze doelen of een studie.  

Voor een toeristische trip is het mogelijk om een boottocht te maken rondom Athos. Let’s meet in Thessaloniki kan dit voor je regelen. In Ormos Panagias stap je op de boot en vaar je langs het schiereiland. Vanaf het water zie je de kloosters en huizen waar de Monniken wonen. Op de boot vertelt een gids van alles over de geschiedenis van Athos. De excursie duurt van 07.00 – 19.00 en kost +/- 60 EUR.  

Het is ook mogelijk om zelf af te reizen naar Ouranoupoli. Om 10.30 uur en om 13.30 uur vertrekken er twee boten vanuit de haven. Deze tocht gaat in drie uur langs het schiereiland. Het ticket kost 20 EUR per persoon en kinderen tot 7 jaar zijn gratis. Kinderen tussen de 7 en 14 jaar betalen 10 EUR. De kaartjes koop je bij het kantoor van Athos Sea Cruises in Ouranoupoli. 

6. Olympus gebergteActiviteit hiking - olympus

Het Olympus gebergte ligt relatief dicht bij Thessaloniki. Binnen een uurtje ben je op de verblijfplaats van de 12 Griekse Goden. De Olympus berg is de hoogste van Griekenland. Deze berg is 2.917 meter hoog. Wandelen, bergklimmen, fietsen en paardrijden, het kan allemaal. Wil je langer genieten? Overnacht dan in bergdorpje Litochoro.  

Tip: In Litochoro vind je het National Park museum. Het is een geweldig museum met informatie over de flora, fauna en geschiedenis van het Olympus gebergte. 

 

Wil je meer weten over de omgeving van Thessaloniki en Noord-Griekenland? Of over de activiteiten in de buurt van Thessaloniki? Het volgende boekje staat vol met achtergrondinformatie!