Chalkidiki

Chalkidiki

Als ik aan Chalkidiki denk, denk ik aan mooie stranden, groene bossen, heerlijke honing en prachtige uitzichtpunten! Omdat Chalkidiki zo’n aparte vorm heeft, wordt het ook wel vergeleken met een vuist met drie vingers eraan.
De eerste vinger is het schiereiland Kassandra en is het populairst onder de vakantiegangers. De tweede vinger is het prachtige Sithonia en perfect voor de natuurliefhebber. De derde vinger is de heilige berg Athos, ook wel Agion Oros genoemd en wordt beschermd door UNESCO. Er staan hier twintig kloosters, bewoond door monniken, en het is alleen voor mannen toegestaan om Athos te bezoeken.
De vuist is het binnenland van Chalkidiki waar we naast pittoreske dorpjes ook de geschiedenis van koning Kassander en Aristoteles terug vinden.

Schiereiland Kassandra

Chalkidiki is dus een ontzettend leuke en afwisellende bestemming die steeds meer opkomt! En met circa dertig minuten afstand van Thessaloniki kan je het goed combineren!
Twee zomers heb ik als reisleider op het mooie Chalkdiki gewerkt en graag deel ik vandaag mijn favoriete plekjes met jullie op het eerste schiereiland Kassandra!

Met aan de ene kant een prachtige zonsopkomst over Sithonia en aan de andere kant een fantastische zonsondergang over het Olympus gebergte, is Kassandra met een lengte van 50 km en een breedte van 10 km in één dag te bezichtigen.

Nea Potidea

Zodra je over het kanaal rijdt, wat Kassandra een schiereiland maakt, zie je dat het plaatsje Nea Potidea in tweeën wordt gesplitst. Nea Potidea heeft door de jaren heen een belangrijke rol voor Chalkidiki gespeeld en wordt daarom ook wel “de deur van Kassandra” genoemd. In het plaatsje kom je nog restanten van de oude muur tegen waar vroeger duizenden mensen zijn omgekomen tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog.
Nu is Nea Potidea een badplaats geworden en vind je aan de ene zijde het lokale dorp en aan de andere zijde de boulevard met strandtentjes, hotels en taverna’s.

Vanaf Nea Potidea is het leukste om de oude weg te nemen die langs de kust rijdt. Zo kom je langs de badplaatsen en heb je de mooiste uitzichtpunten over het helderblauwe water van Chalkidiki!

Mijn favoriete plekjes:

Nea Fokea, een pittoresk havendorp met een prachtige Byzantijnse toren uit 1407. Met een hoogte van 17 meter is het niet te missen! Vroeger bood het bescherming aan de inwoners, nu kan je in één van de restaurants heerlijk een hapje eten met uitzicht over de prachtige toren!

Afytos

Afytos, ook wel het “balkon van Kassandra” genoemd en niet voor niks! Het dorpje lijkt vanaf de doorgaande weg niet zo heel bijzonder, maar zodra je het centrum in wandelt ben je echt in een typisch (wel toeristisch) Grieks dorp. Gezellige taverna’s, winkels met honing, houtsnijwerken, olijven, sieraden en souvenirs. Breng zeker een bezoek aan het balkon met nog meer restaurants en bars om te genieten van het prachtige uitzicht over het buureiland Sithonia!
Wil je écht iets speciaals, reserveer dan een candle light diner aan het strand van Afytos.

Afgelegen strandjes

Houd je echt van natuur en afgelegen strandjes, bezoek dan het zuiden van Kassandra! Net na de drukke badplaats Pefkohori, hoor je al de krekels en ruik je de pijnboombossen. Parkeer je auto bij hotel Port Marina en wandel over het zandpad naar de azuurblauwe zee. Een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van het mooie uitzicht.
Zoek je liever een beachbar met ligbedjes en een bar, rijd dan een stukje verder door en je ziet de beachbars aangegeven staan doormiddel van borden.

Het kerkje van Kanistro

Kanistro, gelegen op het zuidelijkste puntje van Kassandra, verrast je met een schattig wit-blauw kerkje aan de zee. Alleen al de route ernaar toe is de moeite waard!

Het dorp Paliouri

Paliouri, het meest zuidelijkste dorpje van Kassandra en één van mijn favorieten om uit het toerisme te ontsnappen. Overdag en begin van de avond is het hier nog stil en uitgestorven. Maar wil je lekker Grieks eten op een dorpsplein tussen de locals, ga dan rond een uur of negen ’s avonds en bestel Griekse mezedes met lokale tsipouro!

De markt in Kassandria

En dan last but not least! De markt in Kassandria op dinsdag ochtend. Het is een typische markt die er elke week is voor de locals, maar ik vind het heerlijk om over de markt heen te struinen. Proef de lokale wijn, de eigengemaakte honing en de verschillende soorten olijven!

De mooiste route

Vanaf Kassandria kun je de snelweg pakken om terug te rijden naar Thessaloniki of om door te rijden naar Sithonia. Een leukere en mooiere weg, wanneer het daglicht is, is de binnenweg van Kassandria (afslag ziekenhuis) naar Simantro/Sani. Tussen de olijfbomen rijd je naar misschien wel één van de mooiste natuurplekjes van Kassandra. Onderweg zie je pijnboombossen met plastic zakjes aan de bomen waar ze hars mee opvangen. In mei en juni staat het hier vol met zonnebloemvelden. En door het jaar heen zie je op bijna elke hoek gekleurde honingbij kasten staan!

Wil jij Chalkidiki verder ontdekken? Stuur ons dan een mail en we informeren je over de diverse mogelijkheden. Naast de Fly drive Noord Griekenland is het ook mogelijk een autoreis op maat te maken voor het gebied Chalkidiki.

Deze blogpost is geschreven door Carolien Vlaardingerbroek

2018-02-01T19:15:23+00:00