In Griekenland is de carnavalsperiode aangebroken. Carnaval duurt dit jaar van 4 maart tot 15 maart. Dit jaar is het allemaal een beetje anders dan normaal. Toch willen we je graag wat meer informatie geven over carnaval in Thessaloniki!

Grieks carnaval

Het meest uitbundige Griekse carnaval (Apókries in het Grieks) is in Patras. Dit is een grote havenstad op de Peleponnesos, het schiereiland ten zuiden van Athene. Elke jaar reizen veel (met name jonge) Grieken naar Patras om daar carnaval te vieren. In het laatste carnavalsweekend is het vrijwel onmogelijk om een slaapplek te vinden. Voor de meeste Grieken is dit geen probleem. Want ze feesten de hele nacht door. Als ze moe worden slapen ze een paar uurtjes in de auto.

De geschiedenis van Griekse Carnaval

Volgens de Griekse mythologie staat carnaval in relatie met de verering van Dionysos. Dit is de God van de wijn en de beschermer van het theater en de dichtkunst. Hij was de zoon van oppergod Zeus. Dionysos staat op afbeeldingen met in zijn haar gevlochten wijnbladeren. Daarnaast heeft hij in zijn ene hand een druiventros en in de andere een fluit. Hij was vooral een speelse God die met zijn verklede volgelingen langs verschillende plaatsen trok. Ze dronken wijn, zongen liedjes en plaagden elkaar. De feesten werden begeleid door trommels, bekkens en fluiten. De oude Grieken vereerden Dionysos en de bijbehorende feesten. Deze werden het hele jaar door georganiseerd in Athene. Maar ook op de berg Olympos. Dit is namelijk het centrum van de aanbidding van Dionysos.

Tsiknopempti – barbecue donderdag

Deze dag in de carnavalsperiode wordt in het Nederlands vertaald als rokerige donderdag. Deze rook verwijst naar de barbecue. In heel Griekenland wordt op Tsiknopempti de barbecue aangestoken en volop vlees gegeten. Twee weken later gaat op Kathara Deftera de 40 dagen durende vastenperiode in voor het Orthodoxe Paasfeest. Tegenwoordig doen voornamelijk oudere Grieken hier aan mee. Zij hechten veel warde aan de tradities die bij het Orthodoxe geloof horen.

Waar vier je carnaval in Thessaloniki?

Normaal vinden er vele activiteiten plaats in deze stad. Het is als toerist niet eenvoudig om te achterhalen waar de leukste feestjes zijn. Helaas gaat er door COVID-19 niks door. Hopelijk in 2022 weer! Dan houden wij jullie op de hoogte voor het leukste programma in Thessaloniki!